Ένρινον είναι και το [γ], όταν ευρίσκεται προ των ουρανικών [κ], [γ], [χ] ή προ του [ξ]: άγκυρα, αγγείον, άγχω, άγξω (Αχιλλέας Τζάρτζανος) ▪ Συλλογιστείτε πώς προφέρεται το πρώτο [γ] στις λόγιες <παγγερμανισμός>, <παγγνωσία> ή <συγγνωστός>, στις οποίες, κατ’ εξαίρεση, δεν έχουμε τροπή του δεύτερου συμφώνου ▪ Αρκετές φορές, τα [μπ] και [ντ] μέσα στη λέξη είναι οι άλλες μορφές των [μβ] και [νδ]: κόμβος → κόμ̂πος, ένδεκα → έν̂τεκα ▪ Αυτό που ουσιיαστικά τρέπεται είναι το δεύτερο σύμφωνο ▪ Όταν γράφω και τα δίψηφα [γγ/γκ], [μπ], [ντ] αφορούν δύο φθόγ̂γους, προσθέτω ένα διיακριτικό ώστε να αναγνωρίζουν απαξάπαν̂τες πώς προφέρον̂ται ▪ Εάν δε γίνει η αναγ̂καία γραπτή διיάκριση ανάμεσα στα έρρινα και τα άρρινα δίψηφα, σε λίγον καιρό θα αναφερόμαστε στην αλλοίωση και τον ψευδισμό της Κοινής Νεοελληνικής (κόμπος [b] ⇔ κόβος, έντεκα [d] ⇔ έδεκα, άγγελος [g] ⇔ agel ≠ angel < άγ̂γελος)

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΣΟΦΙΑ ΒΕΜ̖ΠΟ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ



ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  (Η ΠΡΟΦΟΡΑ ΤΟΥ)  
Η ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ - ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙ Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ  





Το ανάστημα και εν γένει το ποιόν της σπουδαίας αυτής Ελληνίδας, που πρόσφερε τα μέγιστα στον Αγώνα, καταγράφεται στο παρακάτω σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο...



Ο μεγάλος δημιουργός του λαϊκού τραγουδιού Βασίλης Τσιτσάνης, είπε για τη Βέμ̖πο:

«Η μεταδοτικότητα που είχε στην ερμηνεία των τραγουδιών της ήταν κάτι το ασύλληπτο και το βάθος κάτι το άπιαστο. Καμιά δεν είχε τη δύναμη να ξεσηκώνει έναν ολόκληρο λαό. Καμιά. Και στη ζωή εν τάφω και πέρα από τους τάφους, η Σοφία Βέμ̖πο θα τραγουδά την Ελλάδα…»

Παρεμ̖πιπτόν̖τως, ο οικογενειακός τάφος στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών ήταν το μόνο ακίνητο περιουσιακό της στοιχείο, πριν φύγει από κον̖τά μας για πάν̖τα.

Η Μούσα των Στρατιωτών - Η Φωνή της Ελλάδας στις επάλξεις

Ο πατέρας μου ήταν στην Αν̖τίσταση· αγωνίστηκε με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα βουνά της Πίνδου. Τον παππού μου δεν το γνώρισα. Ήταν δάσκαλος· τον κρέμασαν οι Γερμανοί. Ένα απόσπασμα των ανθρωποειδών της Εντελβάις, που διέπραξε τις μαζικές θηριωδίες στο Κομμένο, τη Μουσιωτίτσα, τους Λιγ̖κιάδες και σε άλλα χωριά της Ηπείρου.


ΣΥΓ̖ΚΙΝΗΣΗ

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

ΧΡΕΟΣ

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙ'Α

ΘΑΥΜΑΣΜΟ


είναι όσα νιώθω για τη Σοφία Βέμ̖πο και Εκείνους που αγωνίστηκαν, μάτωσαν ή έδωσαν τη ζωή τους, για να μπορώ σήμερα -όπως όλοι μας- να υπάρχω, να έχω πατρίδα, να είμαι ελεύθερος, να λέγομαι Έλληνας.

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Έλληνες!!

Άρης Γρ. Βαφιάς