Ένρινον είναι και το [γ], όταν ευρίσκεται προ των ουρανικών [κ], [γ], [χ] ή προ του [ξ]: άγκυρα, αγγείον, άγχω, άγξω (Αχιλλέας Τζάρτζανος) ▪ Συλλογιστείτε πώς προφέρεται το πρώτο [γ] στις λόγιες <παγγερμανισμός>, <παγγνωσία> ή <συγγνωστός>, στις οποίες, κατ’ εξαίρεση, δεν έχουμε τροπή του δεύτερου συμφώνου ▪ Αρκετές φορές, τα [μπ] και [ντ] μέσα στη λέξη είναι οι άλλες μορφές των [μβ] και [νδ]: κόμβος → κόμ̂πος, ένδεκα → έν̂τεκα ▪ Αυτό που ουσιיαστικά τρέπεται είναι το δεύτερο σύμφωνο ▪ Όταν γράφω και τα δίψηφα [γγ/γκ], [μπ], [ντ] αφορούν δύο φθόγ̂γους, προσθέτω ένα διיακριτικό ώστε να αναγνωρίζουν απαξάπαν̂τες πώς προφέρον̂ται ▪ Εάν δε γίνει η αναγ̂καία γραπτή διיάκριση ανάμεσα στα έρρινα και τα άρρινα δίψηφα, σε λίγον καιρό θα αναφερόμαστε στην αλλοίωση και τον ψευδισμό της Κοινής Νεοελληνικής (κόμπος [b] ⇔ κόβος, έντεκα [d] ⇔ έδεκα, άγγελος [g] ⇔ agel ≠ angel < άγ̂γελος) ▪ Αν θες να μάθεις να μιλάς σωστά τη μητρική σου γλώσσα και να βοηθήσεις κι άλλους να μιλούν ορθά, να τη γράφεις πάν̂τα με το γνι [γ̂], το μίγμα [μ̂] και το νίγμα [ν̂]

Κυριακή 1 Ιουνίου 2025

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ







Στην περιοχή των σχολίων, που βρίσκεται στο υποσέλιδο του ιστολογίου, μπορείτε να συμ̂πληρώσετε την επιλογή σας ή να καταθέσετε τη δική σας πρόταση, η οποία θα δημοσιευτεί μόλις εγ̂κριθεί από το διיαχειριστή.

Μπορείτε, επίσης, να ψηφίσετε πατών̂τας 👉 εδώ και προσθέτον̂τας την επιλογή σας κάτω από τη σχετική ανάρτηση, στα σχόλια.

Ιδανικά επιλέγω την  πρόταση (η οποία συμ̂περιλαμβάνει τις τέσσερις προηγούμενες). Διיαφορετικά, στην περίπτωση που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο ένα από τα παραπάνω, την  (συμ̂πλήρωση Αλφαβήτου).

- Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!

ΔΙ'ΕΥΚΡΙΝΙΣH:

Όπου:   ˆ   το ευ̂φωνικό [ŋ] ή [ɱ] πριν από το δίψηφο σύμφωνο.

             י    η εκφορά των φθόγ̂γων χωριστά, χωρίς συνίζηση.


18 σχόλια:

  1. Φρονω και προτείνω όλα τα παραπάνω, όσα περικλείει δηλαδή ο αριθμός 5 (όλα τα παραπάνω) με στόχο την ριζική βελτίωση της σωστής Έκφορας της γλώσσας μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτείνω την 5 επιλογή που περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες. Για να μάθουν σωστά ελληνικά τα παιδιά ήδη από το σχολείο. Πιστεύω ότι δεν θέλουμε να χαθεί η μοναδική γλώσσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαραίτητη η φώνηση των νεων ελληνικών στα σχολεία καθώς και η λεπτομερής ανάλυση των γραμματολογικών της στοιχείων... Τάκης Φαβιος, καθηγητης φωνητικής, ποιητης ,συνθέτης,τραγουδιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαβιος Παναγιωτης, Υποθέτω ότι συνδυיαστικά προτείνετε τα 1, 2 και 3 (6η επιλογή), σωστά; Απλώς, το αναφέρω ενόψει της καταγραφής των αποτελεσμάτων.

      Διαγραφή
  4. Το 5 ψηφίζω.. Ο Άρης είναι γνωστής.. καλά τ λέει
    Η ορθογώνιο είναι παράδοση κ φρουρός κ σντισταση στην.λαιλαπα της πολιτισμικής Βαβέλ που βιώνουν τ παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λευτέρη, προφανώς εννοείς την Ορθοφωνία ("ο δαίμων του αυτόματου διיορθωτή", υποθέτω, έβαλε πάλι το χέρι του).

      Διαγραφή
  5. Η 5η επιλογή είναι η καλύτερη, διότι οι υποψήφιοι δάσκαλοι πρέπει να μπορούν να προφέρουν σωστά τη γλώσσα μας,επίσης πρέπει να μπει και στα σχολεία και στη γραμματικη γιατί σε λίγα χρόνια δυστυχώς τα παιδιά μας δε θα διδάσκονται καν γραμματικός κανόνες...μακάρι να γίνει αυτό το αλμα για τη γλώσσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψηφίζω το Νούμερο Πέντε [5] που περιέχει όλα τα παραπάνω από το Νούμερνο Ένα [1] έως και το Νούμερο Τέσσερα [4] Τιμή μου να συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική δράση και σας αξίζουν Συγχαρητήρια κε Άρη για το Έργο που κάνετε το οποίο αφορά μας άμεσα όλους και πρέπει κάποτε να αναδειχθεί η Ελληνική Γλώσσα στην ίδια την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απάντηση στη δημοσκόπηση
    Επέλεξα την επιλογή 5, επειδή θεωρώ ότι ο συνδυασμός όλων των προτεινόμενων μέτρων ενισχύει ουσιαστικά τη σωστή χρήση και διδασκαλία της γλώσσας. Η ορθοφωνία αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της επικοινωνίας και της γλωσσικής παιδείας. Για να αποδώσει πραγματικά, απαιτείται μια συνολική και οργανωμένη προσέγγιση.
    Αναλυτικά:
    1. Εισαγωγή της ορθοφωνίας στις παιδαγωγικές σχολές
    Η ορθοφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για δασκάλους και νηπιαγωγούς, καθώς αποτελούν πρότυπα σωστής γλωσσικής έκφρασης. Η σωστή και καθαρή ομιλία τους βοηθά να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά. Αν η ορθοφωνία διδάσκεται στις παιδαγωγικές σχολές, θα μπορούν να μεταδίδουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ποιότητα τη γλώσσα στους μαθητές.
    2. Συμπερίληψη της ορθοφωνίας ως μάθημα στα σχολεία
    Αν η ορθοφωνία γίνει μάθημα στο σχολείο, ακόμα και σαν εργαστήριο, θα βοηθήσει τα παιδιά να μιλούν πιο σωστά και καθαρά. Με ασκήσεις προφοράς και σωστής άρθρωσης, οι μαθητές θα μάθουν να επικοινωνούν καλύτερα και να καταλαβαίνουν πιο σωστά τη γλώσσα που χρησιμοποιούν.
    3. Ειδικό κεφάλαιο στη γραμματική για τους κανόνες προφοράς
    Η γραμματική στο σχολείο ασχολείται κυρίως με τους κανόνες και τη σύνταξη, αλλά δεν δίνει αρκετή σημασία στην προφορά. Αν προστεθεί ένα κεφάλαιο με απλούς κανόνες για το πώς προφέρουμε σωστά τις λέξεις, οι μαθητές θα καταλάβουν καλύτερα τη γλώσσα και θα μιλούν πιο σωστά. Έτσι, θα συνδέεται καλύτερα ο προφορικός με τον γραπτό λόγο.
    4. Συμπλήρωση του αλφαβήτου με φθόγγους που απουσιάζουν
    Η ελληνική γραφή δεν αποδίδει πάντα σωστά όλους τους ήχους, όπως τα έρρινα ή τα παχιά σύμφωνα. Αν προστεθούν νέα σύμβολα στο αλφάβητο, βασισμένα σε γράμματα που ήδη υπάρχουν, θα μπορούμε να γράφουμε πιο κοντά στην πραγματική προφορά και θα γίνεται πιο εύκολη η διδασκαλία της σωστής ομιλίας.
    Κλείνοντας, με λίγα λόγια, η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων είναι σημαντική για να δυναμώσει η γλωσσική εκπαίδευση. Η ορθοφωνία δεν είναι απλά μια τεχνική, αλλά βοηθά το άτομο να σκέφτεται, να εκφράζεται και να επικοινωνεί καλύτερα. Αν ξεκινήσουμε σωστά από τους δασκάλους και τα σχολεία, τα παιδιά θα αποκτήσουν γερά θεμέλια στη γλώσσα για όλη τους τη ζωή.
    Η ενίσχυση της ορθοφωνίας είναι ευθύνη όλων μας.
    Με εκτίμηση,
    Νίκος Κλουβάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή